Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zoniënwoud

BE2400008 - Zoniënwoud
2761.00ha
bosmuis (c) Dirk Raes
hazelworm (c) Dirk Raes
Zoniënwoud (c) Dirk Raes
Koningsvijvers (c) Drik Raes
spechteninktzwam (c) Dirk Raes
Tervuren (c) Dirk Raes
Zoniënwoud in de winter (c) Dirk Raes
Zoniënwoud in de winter (c) Dirk Raes

Het Zoniënwoud, dat is 4400 hectare Europese topnatuur waar jaarlijks miljoenen bezoekers op afkomen. Het is een uitgestrekt en betoverend woud aan de rand van Brussel, dat op het grondgebied van de drie Belgische gewesten ligt. Op deze website gaat het enkel over het Vlaamse gedeelte.

Bezoek zeker deze websites voor meer informatie

Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het vroegere Kolenwoud, dat al beschreven werd in de oorlogsdagboeken van Julius Caesar. Het Vlaamse deel van het Zoniënwoud ligt aan de zuidelijke en zuidoostelijke kant van Brussel. Het is deel van een groot aaneengesloten woud dat doorsneden is door verschillende drukke verkeersassen waaronder de ring rond Brussel, de E411 en de Duboislaan.

Het Zoniënwoud is een aaneengesloten bos dat vooral bekend is om zijn oude beukenbossen. Wie in het Zoniënwoud komt, zal merken dat het bijzonder heuvelachtig is, afgewisseld door open plekken en de IJsevallei met vijvers. Deze groene long wordt gemarkeerd door plotse overgangen naar infrastructuur en bewoning.

Het gebied bestaat volledig uit bos. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert meer dan 90%, de rest wordt beheerd door privé-eigenaars. Door de enorme houtproductie houdt het agentschap jaarlijks een openbare houtverkoop waar houtexploitanten dankbaar gebruik van maken. Het woud oefent een grote aantrekkingskracht uit op wandelaars, fietsers, ruiters… Jaarlijks trekken er miljoenen recreanten naar het woud.

Hoeilaart (1560), Overijse (3090), Tervuren (3080), Sint-Genesius-Rode (1640)
Roxanne Lestiboudois
Agentschap voor Natuur en Bos