Hallerbos

BE2400009 - BE2400009 - Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden
1832.00ha
rivierdonderpad © Rollin Verlinde
Hallerbos © Jeroen Mentens
zwarte specht © Lars Soerink
Wolfsputten (1) © Paul Van Caesbroeck
Wolfsputten (2) © Paul Van Caesbroeck
Wolfsputten (3) © Paul Van Caesbroeck

Wie Hallerbos zegt, denkt aan voorjaarsbloeiers met als bekendste de wilde hyacint. Het paarse tapijt tovert het Hallerbos in het voorjaar om tot een sprookjesachtige omgeving. In dit gebied vind je ook nog valleien, brongebieden en heide. Geen wonder dat dit landschap zelfs Breugel inspireerde.

Dit gebied ligt in de provincie Vlaams-Brabant ten zuiden en zuidwesten van Brussel. Het is bekend voor zijn oude boscomplexen zoals het Hallerbos, Lembeekbos, Bos Ter Rijst, Park van Gaasbeek, Gasthuisbos en Begijnenbos. Minder bekend maar even waardevol zijn de riviervalleien van de Zuunbeek en de Mark. Het gebied vormt bovendien een essentieel onderdeel van de groene gordel, die bewaard is gebleven ondanks de verstedelijkingsdruk vanuit Brussel.

Het sterk uitgesproken reliëf van het gebied, typisch voor het Pajottenland, zorgt ervoor dat er een grote variatie aan bossen, heide, grasland, planten en dieren voorkomt. De combinatie van menselijke activiteiten en natuur brengt er een cultuurlandschap tot leven. Na elke bocht in de weg wacht de bezoeker een verrassing. Kenmerkend voor het hele gebied zijn de talrijk aanwezige landschappelijke lijnstructuren. Denk maar aan hagen en houtkanten, holle wegen en hoogstamboomgaarden. Zeldzame vlinders als sleedoornpage en iepepage voelen er zich helemaal thuis.

Het gebied trekt een internationaal publiek aan door zijn ligging vlak bij Brussel. Zij komen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur en de kasteeldomeinen. Het Pajottenland is ook een belangrijk landbouwgebied. Landbouwers hebben bijgedragen tot het ontstaan van kleinschalige houtelementen, waardevolle hooilanden en zo meer. De bossen en kleine landschapselementen maken het gebied ook aantrekkelijk voor de jacht.

Beersel (1650), Dilbeek (1700), Galmaarden (1570), Gooik (1755), Herne (1540), Halle (1500), Lennik (1750), Pepingen (1670), Sint Genesius Rode (1640), Sint Pieters Leeuw (1600)
Roxanne Lestiboudois
Agentschap voor Natuur en Bos