Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

LIFE-project Vijvergebied Midden-Limburg

Het Limburgs Vijvergebied biedt onderdak aan verschillende Europese planten, dieren en leefgebieden. Verspreid over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk en Heusden-Zolder ligt de Wijers. Een betoverend gebied met zo maar even 1175 vijvers, goed voor meer dan 2500 ha water en riet. “Het vijvergebied is een ankerplaats voor heel wat bijzondere planten en dieren. Voor soorten zoals de roerdomp, de woudaap, de boomkikker en de knoflookpad is de Wijers zelfs de hotspot in Vlaanderen”, vertelt Pierre Crahay van de European Landowners Organization.

Om dit unieke landschap en deze geheimzinnige vogelsoorten een toekomst te geven sloegen eigenaars en gebruikers acht jaar geleden de handen in elkaar: landbouwers, viskwekers, horeca, jagers… werken er sindsdien samen aan het herstel van de vijvers en het behoud van een unieke biotoop. Intussen werd een van de grote vijvers al heringericht en voorzien van een publieke vogelkijkhut. Met hulp van Europa (LIFE) liggen er de komende jaren nog verschillende andere inrichtingsmaatregelen in het verschiet.

“Via het Life-project willen we samen met alle eigenaars de parels van het gebied herstellen over de grenzen van eigendommen heen. Zo krijgt niet alleen de natuur, maar ook de plaatselijke economie nieuwe kansen. Een mooie streek met een rijke natuur, waar ook nog eens de lokale ondernemers goed bij varen: is dat geen gedroomde combinatie? Een samenwerkingsverband op zo’n grote schaal tussen privélandeigenaars en de overheid is tot nu toe uniek in heel Europa.”