Beersel geeft vliegend hert extra kansen

Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. In de biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ (www.koesterburen.be) van de provincie Vlaams-Brabant werkt de gemeente Beersel rond de Europees beschermde diersoort vliegend hert.

Bij particulieren en op openbaar domein legt de gemeente Beersel broedhopen aan. Een voorbeeld van een grootse samenwerking op kleine schaal voor de grootste kever van Midden-Europa. Bekijk het filmpje >

Het vliegend hert lijkt wel een magisch dier, weggelopen uit een sprookjesbos, maar bestaat echt. Het is de grootste kever van Midden-Europa. De mannetjes worden maar liefst acht cm groot, de vrouwtjes drie tot zes cm. Heel bijzonder is dat de volwassen kever slechts enkele weken leeft in de periode tussen mei en augustus. De larven leven daarna zo’n vijf jaar van ondergronds vermolmd hout. Doordat de larven leven van afgestorven bomen zijn de dieren volstrekt onschadelijk voor onze tuinen en bossen. Deze gigant is in heel Europa zeldzaam geworden. Ook in Vlaanderen komt hij slechts op enkele plaatsen voor, zoals in Beersel.

Katleen Claeys: ‘Het vliegend hert wordt beschermd door Europa als habitatrichtlijnsoort en door de Vlaamse overheid. Dit bijzondere dier komt in ons land nog slechts op enkele plaatsen voor. Gelukkig ook in Beersel en daar mogen we fier op zijn. Om dit bijzondere diertje meer kansen te geven legden wij verschillende broedhopen aan. De werken werden uitgevoerd door de Intergemeentelijke Natuur en Landschapsploegen, maar ook de leerlingen van de naburige scholen hielpen enthousiast mee.

Broedhopen aanleggen is een kleine ingreep die perfect past in de omgeving. Het volstaat om stamstukken van hardere houtsoorten, zoals inlandse eik, 50 cm diep in te graven. Natuurlijk kan je ook de ondergrondse delen van een oude boom in de grond te laten staan. In een paar tuinen zijn de broedhopen zo aangelegd dat ze als zitbank of speeltuig dienst kunnen doen. De eigenaars kijken nu al uit naar het volgende voorjaar om ’s avonds die geheimzinnige bezoekers terug te mogen verwelkomen.

Door de infoborden bij de broedhopen leert ook het brede publiek deze uitzonderlijke soort kennen.

In juni 2010 organiseerde Beersel, in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën (RLZZZ), een voordracht over het vliegend hert. De deelnemers kregen tijdens de aansluitende wandeling verschillende vliegende herten van nabij te zien. Het was voor alle aanwezigen een fantastische ervaring!

Meer informatie vind je op: