Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Valleigebied Kampenhout

BE2400010 - Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem
1445.00ha
sleedoornpage © Patrick Keirsebilck

In dit schijnbaar vlakke landschap stromen twee beken: de Molenbeek en de Weesbeek. Het typische kalkrijke grondwater zorgt voor zeldzame moerassen, vijvers en graslanden. Een mooi voorbeeld daarvan is het Torfbroek met zijn orchideeën. 

Dit valleigebied ligt in het midden van de provincie Vlaams-Brabant, ten noordoosten van Brussel. Hoewel het gebied niet aaneengesloten is, vinden we toch mooie voorbeelden van prachtige natuur in het natuurreservaat Torfbroek, in het Silsombos en in het Floordambos. Het is een groene oase van rust vlak bij Brussel, de luchthaven, de steenweg Mechelen-Leuven en de E19. 

Voor een bezoeker lijkt dit gebied vlak. De beken hebben echter doorheen de tijd gezorgd voor kleine hoogteverschillen in het landschap. Die hoogteverschillen en het opstijgende kalkrijke grondwater, kwel genaamd, creëerden de typische weilanden, bossen en moerassen. Het gebied zelf is versnipperd. Steden en dorpen, industrie en drukke wegen zijn nooit ver weg en geven mee kleur aan het landschap. Toch vergeten bezoekers al vlug die stedelijke en industriële omgeving en kunnen ze er onverwacht genieten van dit unieke stukje groen.

Hoewel dit valleigebied in een dichtbevolkte streek ligt, heeft het een overwegend groene bestemming (85%). Het aandeel landbouw is eerder klein (15%). De belangrijkste beken, de Bare-, de Molen- en de Weesbeek, worden beheerd door de provincie Vlaams-Brabant. Het grootste deel van het gebied is in private eigendom, onder andere van grote en kleine boseigenaars. Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos beheren samen ongeveer een vierde van dit valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem. Het gevarieerde landschap valt in de smaak van vele wandelaars en fietsers.

Herent (3020), Kampenhout (1910), Kortenberg (3070), Steenokkerzeel (1820), Zemst (1980), Vilvoorde (1800), Machelen (1830)
Greet Swinnen
Agentschap voor Natuur en Bos