Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Laatste versie voorlopige zoekzones

20-11-2015

Ter herinnering: sinds september is een nieuwe voorlopige zoekzonekaart beschikbaar op Geopunt.

Een onderdeel van de toekomstige managementplannen is de richtkaart. Deze richtkaart zal het kader vormen voor de implementatie en bescherming van de Europese natuurdoelen. De richtkaart bevat onder andere de situering van actueel habitat, de doelen die reeds opgenomen zijn in beheerplannen en de zoekzones. Sinds september is een nieuwe voorlopige zoekzonekaart beschikbaar op Geopunt

De zoekzones zijn delen van een speciale beschermingszone (SBZ) waarin het openstaand saldo aan Europese natuurdoelen moet gerealiseerd worden. Ze geven met andere woorden per habitat de perimeter aan waarbinnen de Europese natuurdoelen geplaatst kunnen worden in die speciale beschermingszone. Hoe groter het aandeel van het habitatdoel die opgenomen zijn in een beheerplan, hoe kleiner het openstaand saldo voor dat habitat en hoe kleiner de zoekzone. Indien alle doelen contractueel vastliggen, is er geen zoekzone meer. Een onderdeel van de toekomstige managementplannen is de richtkaart. Deze richtkaart zal het kader vormen voor de implementatie en bescherming van de Europese natuurdoelen. De richtkaart bevat onder andere de situering van actueel habitat, de doelen die reeds opgenomen zijn in beheerplannen en de zoekzones.

In afwachting van de bekrachtiging van de eerste planversie  van de managementplannen (MP1.1) wordt gewerkt met voorlopige zoekzones. Dit is een ambtelijk instrument dat bij de adviesverlening in het kader van de Passende Beoordeling gebruikt wordt. Ook spelen de voorlopige zoekzones een rol bij het herstructureringsbeleid in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Voor de begeleiding van de ontwikkeling van de zoekzones is vanuit de Gewestelijke Overleginstantie de Werkgroep Zoekzones en Leefgebieden opgericht, waarin de betrokken maatschappelijke sectoren en administraties vertegenwoordigd zijn.

Deze tweede versie vervangt de eerste versie van de voorlopige zoekzones die gebruikt is voor een eerste inschatting van de betrokken landbouwbedrijven in het kader van de opmaak van de PAS. In tegenstelling tot de eerste versie gebeurde de afbakening modelmatig. Bovendien houdt deze versie rekening met de resultaten van de screening van de beheerplannen voor de berekening van de benodigde oppervlakte van de zoekzone. De doelen die opgenomen zijn in een beheerplan, maken deel uit van deze nieuwe versie van de voorlopige zoekzones. Maatwerk is gebeurd om een aantal knelpunten op te lossen. Momenteel wordt gewerkt aan een volgende versie die opgenomen zal worden in de ontwerp MP 1.1.

Deze voorlopige zoekzones zijn een ambtelijk werkinstrument en worden ook publiek ter beschikking gesteld. Naast de zoekzones zijn ook de ligging van de actuele habitats (= habitatkaart) raadpleegbaar op Geopunt. Hier vind je ook een technische uitleg over de opbouw van de verschillende kaartlagen. De verschillende kaartlagen worden ook al gebruikt in de depositiescan (voortoets) en in de Impactscoretool NH3.

Hier vind je alvast een handleiding voor het raadplegen van de voorlopige zoekzones op Geopunt.