U bent hier
Waarschuwingsbericht
De inhoud van het Natura 2000-programma
Het Vlaamse Natura 2000-progeamma bevat ten minste de volgende onderdelen:
- een taakstelling
- een actieoverzicht
- een actorenoverzicht
- een uitgavenraming
- een actieprogramma voor buiten de speciale beschermingszones
- een globaal afwegingskader
1) een taakstelling
Dit is een taakstelling op niveau van het Vlaamse Gewest. Het omvat de inspanningen die nodig worden geacht om de nagestreefde natuurdoelen van de programmacyclus in kwestie te realiseren. De taakstelling heeft twee gedeelten:
- een bindend gedeelte: de inspanningen die tijdens de programmacyclus in kwestie moeten worden gerealiseerd
- een richtinggevend deel: de inspanningen die tijdens de programmacyclus in kwestie worden nagestreefd, maar die ook in een latere cyclus kunnen worden gerealiseerd.
2) een actieoverzicht
Dit is een overzicht van alle nodige acties voor de realisatie van de taakstelling.
3) een actorenoverzicht
Dit is een overzicht van de actoren die een bijdrage leveren aan de realisatie van de acties, aan de coördinatie van de uitvoering van het programma en aan alle overige door de Vlaamse Regering te bepalen aspecten in verband met de uitvoering van het programma. Een actor moet daartoe een samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten met het Agentschap voor Natuur en Bos waarin zijn engagement wordt geformaliseerd.
4) een uitgavenraming
Dit is een overzicht van de geraamde uitgaven voor de uitvoering van het programma, en dat ten minste voor de volgende aspecten:
- natuurontwikkeling
- natuurbeheer
- verwerving van terreinen ten behoeve van het natuurbehoud
- verbetering van het natuurlijk milieu
- flankerende maatregelen
5) een actieprogramma voor buiten de speciale beschermingszones
Dit is een programma van aanduiding van zones waar instandhoudingsdoelstellingen en instandhoudingsmaatregelen dienen gerealiseerd te worden buiten de speciale beschermingszones en van de opmaak van managementplannen voor deze zones. De Vlaamse Regering duidt deze zones aan voor 1 januari 2019 en bepaalt nadere regels betreffende de procedure voor de aanduiding van deze zones.
6) een globaal afwegingskader
Dit is een globaal afwegingskader met daarin:
- een onderlinge afweging van de ecologische vereisten van zowel Europees te beschermen habitats, Europees te beschermen soorten als van soorten die typisch zijn voor een Europees te beschermen habitat
- voor soorten van regionaal belang: een afweging van de realisatiedoelstellingen voor boshabitats ten aanzien van ecologische vereisten voor vogelsoorten die karakteristiek zijn of vaak voorkomen in grotere, open en natuurkwaliteitsvolle weilandencomplexen, maar niet Europees beschermd zijn
Natuur en Bos maakt enkel gebruik van functionele cookies op deze website. Lees onze privacyverklaring en ontdek ons cookiebeleid.