Minister Schauvliege keurt soortenbeschermingsprogramma's (SBP's) goed voor roerdomp, knoflookpad en heivlinder

13-02-2017

De knoflookpad is een zeer zeldzaam amfibie in Vlaanderen. Zijn leefgebied bestaat uit een open, zandige bodem nabij voornamelijk (middel)grote, matig voedselrijke tot van nature voedselrijke waterpartijen. Het SBP beoogt een toename van het verspreidingsgebied en het versterken van de bestaande populaties tot een minimum van 50 roepende mannetjes per populatie. Daarnaast dient de kwaliteit van het leefgebied te worden verbeterd. Lees het volledige soortenbeschermingsprogramma.

De heivlinder is een warmteminnende soort die voorkomt in open heide- en duinlandschappen. Of de soort er ook echt voorkomt wordt bepaald door de aanwezigheid van geschikte waardplanten, nectarbronnen, beschutting door bomen of struiken bij warm weer en een gepast microklimaat.Dit programma heeft tot doel om bij te dragen tot de gunstige staat van instandhouding van deze soort en tot het bekomen van een regionaal gunstige staat van instandhouding van vijf (Europees te beschermen) habitats (heiden en landduinen: 2310, 2330, 4030 en 5130 en kustduinen: 2130 waarvoor de heivlinder een habitattypische soort is. Lees het volledige soortenbeschermingsprogramma.

De roerdomp is één van de meest karakteristieke moerasvogels van Vlaanderen. Deze vogelsoort heeft nood aan grote en samenhangende leefgebieden, met voldoende oppervlakte aan structuurrijke en kwaliteitsvolle rietvegetaties en helder water met goede waterkwaliteit. Door de hoge vereisten voor het leefgebied staat de populatie roerdompen in Vlaanderen onder druk. Dit soortenbeschermingsprogramma heeft tot doel bij te dragen aan een populatie roerdompen in Vlaanderen in een regionaal gunstige staat van instandhouding. Daartoe zet het programma in op actief behoud en gunstig beheer van bestaand leefgebied, op de ontwikkeling van nieuw leefgebied en op het vergroten van de kennis rond de roerdomp. Lees het volledige soortenbeschermingsprogramma.