U bent hier
Waarschuwingsbericht
Hoe worden zoekzones gebruikt?
De zoekzone wordt een belangrijk referentiekader voor het actieve en passieve instandhoudingsbeleid. Enkele voorbeelden:
In zowel de voortoets als bij het opmaken van een passende beoordeling bakent de initiatiefnemer zijn vergunningsplichtig project ruimtelijk af, waarbij wordt nagegaan of er een overlap is met de contour van de speciale beschermingszone, de ligging van aanwezige habitats en de extra ruimte die gevrijwaard moet worden voor de realisatie van de gebiedsspecifieke instandhoudingsdoelstellingen. Dit met als doel om de standplaats voor de toekomstige realisatie het realiseren van instandhoudingsdoelstelling niet te hypothekeren.
Beheerplannen
De zoekzone is een belangrijke toetssteen bij de opmaak van beheerplannen: bij elk nieuw plan in een speciale beschermingszone zal worden nagegaan wat de bijdrage kan zijn aan de instandhoudingsdoelen. Deze toets zal gebeuren door de percelen uit het beheerplan af te zetten tegen de zoekzones en de daaraan verbonden openstaande saldo’s.
Beheerplannen die overlappen met zoekzones zullen ook aan minimale voorwaarden moeten voldoen qua ambitieniveau. Minstens 25% van het terrein moet ingezet worden voor een relevant natuurstreefbeeld afgestemd op de natuurdoelen. Gaat het om gronden die gekocht zijn met overheidssubsidies of die eigendom zijn van een administratieve overheid, dan dienen de natuurdoelen waarmee zij overlappen via de zoekzones, maximaal te worden opgenomen in het beheerplan.
Verwervingsbeleid
De overheidsmiddelen voor verwerving van natuurterreinen worden sterk gefocust op de realisatie van de natuurdoelen. Het budget voor aankoop door het Agentschap voor Natuur en Bos moet voor minstens 85% ingezet worden voor de realisatie ervan, voor de aankoopsubsidies aan bijvoorbeeld terreinbeherende verenigingen bedraagt dit 75%. Voor aankopen binnen de speciale beschermingszones betekent dit dat zij moeten bijdragen aan de realisatie van de natuurdoelen binnen hun zoekzones.
Recht van voorkoop
In zoekzones wordt het recht van voorkoop voor de Vlaamse overheid uitgebreid tot de hele zoekzone, ongeacht de ruimtelijke bestemming. Vandaag beperkt zich dat nog tot de groene bestemmingen in de ruimtelijke ordening.
Natuur en Bos maakt enkel gebruik van functionele cookies op deze website. Lees onze privacyverklaring en ontdek ons cookiebeleid.