Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Kalmthoutse Heide

BE2100015 - Kalmthoutse Heide
2207.64ha
Vennen Kalmthoutse Heide ©  Karel Molenberghs
Dophei (c) Karel Molenberghs
Droge heide met landduinen © Karel Molenberghs
Kalmthoutse Heide (1) © An W.
Kalmthoutse Heide (2) ©  An W.
Kalmthoutse Heide (3) © An W.
Kalmthoutse Heide (4) © An W.
Kalmthoutse Heide (5) © An W.
Landduinen (c) Karel Molenberghs
begrazing heidelandschap © Karel Molenberghs

De Kalmthoutse Heide is een gevarieerd heidelandschap op zandduinen met open zand, droge en natte heide, vennen en bossen. In de overgangszone van heide naar loofbos komen zeldzame soorten zoals de boomleeuwerik en de gladde slang voor.

De Kalmthoutse Heide ligt in het noordwesten van de Antwerpse Noorderkempen, tegen de Belgisch-Nederlandse grens. Voor het natuurbehoud is dit gebied van uitzonderlijk belang omdat het een van de laatste echt uitgestrekte heidegebieden van Vlaanderen is. De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van een groter grensoverschrijdend natuurgebied: grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Dat bijna 6000 hectare grote gebied is een waardevol overblijfsel van een ooit zeer uitgestrekt landschap van stuifzanden, heidevelden en veengebieden.

Met zijn 2000 hectare afwisselend heidelandschap van landduinen, droge en natte heide, vennen, bossen en de verschillende overgangen daartussen, vormt de Kalmthoutse Heide een van de laatste echt uitgestrekte heidegebieden van Vlaanderen. Talrijke typische en zeldzame soorten overleven er en zowat alle milieus van de heide zijn er ontwikkeld. De gaafheid van het landschap is uniek in Vlaanderen.

Bijna het volledige gebied van de Kalmthoutse Heide heeft als bestemming ‘natuur en reservaat’. Er komt dan ook zeer weinig bewoning voor. De enclaves die nog in landbouwgebruik zijn in het noorden van het reservaatgebied zijn aan het uitdoven. Vlak bij de Kalmthoutse Heide is er een grondwaterwinning van Pidpa en twee van het Nederlandse drinkwaterbedrijf Evides. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert meer dan 1000 hectare, het gebied rond het Stappersven is in eigendom en beheer van Natuurpunt.

Kalmthout (2920), Essen (2910)
Friedl Plasschaert
Agentschap voor Natuur en Bos