Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Demervallei

BE2400014 - Demervallei
4910.00ha
Grote Beek
 Demer kronkelend door landschap © Annemie Chielens

Kronkelend tussen de zandsteenheuvels door bepaalt de Demer het uitzicht van dit noordelijke stukje Hageland en zuidelijke stukje Kempen. Op haar weg vindt de rivier een heel gevarieerd landschap met prachtige natuur en toeristische pareltjes. In Werchter vloeit ze samen met de Dijle.

Dit gebied ligt in de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Ruwweg kun je stellen dat het op de grens tussen de Kempen en het Hageland ligt. De centrale as is de rivier de Demer, van Hasselt tot aan de samenvloeiing met de Dijle in Werchter. Het gebied van meer dan 6000 ha bestaat uit een netwerk van 21 grote en kleine deelgebieden, met als bekendste Averbode Bos en Heide.

De Demervallei is een brede, diep ingesneden vallei met een natuurlijk kronkelende (meanderende) rivier, uitgestrekte moerasgebieden, graslanden en bossen. De zuidzijde van het gebied is afgebakend door een reeks zandsteenheuvels (Diestiaanheuvels), die typisch zijn voor het Hageland, terwijl het reliëf aan de noordelijke valleiflank relatief zacht verloopt en een aantal landduinen bevat. De afwisseling in reliëf, bodem, water en licht (abiotiek) heeft zijn invloed op planten en dieren (biotiek). Het landschap kan dus sterk verschillen afhankelijk van waar je bent.

Talrijke gebruikers zijn actief in het gebied. Het gaat om vissers, jagers, landbouwers, boseigenaars, buitensportorganisaties en recreanten. Het Agentschap voor Natuur en Bos en natuurverenigingen beheren bijna een derde van het gebied, de rest is hoofdzakelijk private eigendom. Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) is verantwoordelijk voor het beheer van de Demer. Bovendien wil W&Z samen met verschillende partners via het Sigmaplan de Demer veiliger en natuurlijker maken. De Watergroep heeft drinkwaterwinningen in de Demervallei.

Leuven (3000), Rotselaar (3110), Begijnendijk (3130), Herselt (2230), Aarschot (3200), Scherpenheuvel (3270), Laakdal (2430), Tessenderlo (3980), Diest (3290), Beringen (3580), Halen (3545), Lummen (3560), Herk de Stad (3540), Hasselt (3500)
Johan Toebat
Agentschap voor Natuur en Bos