Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Het nieuwe natuurbeheerplan - omzetten bestaande beheerplannen en inventarisatie aanwezige natuur

Van oud naar nieuw – omzetten van bestaande beheerplannen naar natuurbeheerplannen

In 2017 keurde de Vlaamse Regering de uitvoeringsbesluiten over de nieuwe beheerplannen en de subsidies voor natuurbeheer definitief goed. Het opmaken van natuurbeheerplannen en subsidiëring volgens de nieuwe regeling werd mogelijk vanaf 28 oktober 2017.

Maar wat met de oude beheerplannen en de omzetting naar natuurbeheerplannen nieuwe stijl?

In deze brochure lees je er alles over.

Met het oog op deze omzetting startte Natuur en Bos de evaluatie van de bestaande bosbeheerplannen en beheerplannen van natuurreservaten. De eerste evaluatieverslagen met voorstellen tot aanpassingen van het oorspronkelijke plan, worden eerstdaags verstuurd naar de houders van deze beheerplannen.

Op de website van Natuur en Bos vind je nu informatie wanneer en hoe jouw beheerplan wordt omgezet naar een natuurbeheerplan. Voor de uitgebreide bosbeheerplannen en de erkende reservaten kan je er een lijst raadplegen met de beheerplannen waarvan de evaluatie is gestart. De lijst wordt regelmatig aangepast.

Je vindt er ook antwoord op enkele vragen die de omzetting meebrengt:

  • Welke subsidie krijg je  voor een gewijzigd natuurstreefbeeld?
  • Wat als je niet langer wenst deel te nemen aan het beheerplan?
  • Kan je nieuwe percelen toevoegen?
  • Wat met de vroegere fiscale voordelen? En met de nieuwe?

Hoe starten met de inventarisatie bij de opmaak van een natuurbeheerplan?

Natuur is niet altijd en overal hetzelfde. Het ene bos is het andere niet. Een natuurbeheerplan gaat uit van een inventarisatie van de aanwezige natuur.

Sinds het in voege treden van de nieuwe regeling rond natuurbeheerplannen leven heel wat vragen rond de inventarisatie. De krachtlijnen zijn samengebracht in de ‘handleiding natuurbeheerplan deel 2 inventaris’.

Je vindt er onder meer info over:

  • Hoe het terrein indelen in beheereenheden en inventarisatie-eenheden?
  • Hoe het actueel vegetatietype bepalen?
  • Hoe de kwaliteit bepalen van actueel aanwezig Europees habitat of Regionaal Belangrijk Biotoop?
  • Hoe het resultaat van de inventarisatie weergeven in het natuurbeheerplan?

Daarnaast zijn een aantal vereenvoudigingen doorgevoerd aan de standaardfiches voor inventarisatie. Zo zijn de delen ‘standplaats’ en ‘actueel beheer’ geschrapt. De aangepaste standaardfiches voor inventarisatie vind je op de website van Natuur en Bos

Als je ondertussen al begonnen was met het invullen van de vorige versie van de standaardfiches: geen probleem, je hoeft zeker niet opnieuw te beginnen !

Voor een aantal Regionaal Belangrijke Biotopen waren er tot dusver geen criteria om de kwaliteit te beoordelen. Het INBO heeft deze nu opgesteld en op basis daarvan zijn er fiches voor kwaliteitsbeoordeling gemaakt. Deze fiches zijn beschikbaar op de website van Natuur en Bos

Nog vragen, aarzel niet contact op te nemen met het aanspreekpunt voor natuurbeheerplannen in jouw provincie .