U bent hier
Waarschuwingsbericht
De verschillende rollen in het overlegproces
De volgende rollen werden vastgelegd:
- De Vlaamse overleggroep
- De Vlaamse projectgroep
- Het Agentschap voor Natuur en Bos
- Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
- De Wetenschappelijke Begeleidingscommissie
- De bevoegde Vlaamse minister
- De Vlaamse Regering
In de overleggroep wordt op permanente basis van gedachten gewisseld tussen de bevoegde minister, het ANB, het INBO en het maatschappelijke middenveld over de uitvoering van het beleid op vlak van de IHD’s. Zo krijgen deze maatschappelijke doelgroepen inspraak bij het bepalen van de IHD’s en in een latere fase bij de wijze van de uitvoering ervan. Daardoor kan al in een zo vroeg mogelijk stadium een solide maatschappelijk draagvlak worden gerealiseerd voor de uitvoering.
In de overleggroep zetelen de volgende actoren: Boerenbond, Natuurpunt, VOKA, Landelijk Vlaanderen, Koepel van Vlaamse Bosgroepen, UNIZO, Hubertus Vereniging Vlaanderen en Algemeen Boerensyndicaat.
De betrokken belangenorganisaties ondertekenden in het voorjaar van 2009 een intentieverklaring (pdf - 2 MB). Zij engageerden zich zo om op een constructieve manier mee te overleggen over Natura 2000 in Vlaanderen.
Met de Vlaamse overheidsadministraties is eveneens een overlegtraject afgesproken, opdat ook zij zich goed kunnen voorbereiden op de impact van de IHD’s en hun insteek konden geven. Daartoe werd na overleg met de leidend ambtenaren van de betrokken instanties de Vlaamse IHD-projectgroep opgericht. Deze werd ingepast in het met de middenveldorganisaties vastgelegd overlegtraject.
In de projectgroep zetelden de volgende actoren: Agentschap voor Landbouw en Visserij, Agentschap Ruimte en Erfgoed, Agentschap Wegen en Verkeer, BLOSO, Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Departement Landbouw en Visserij, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Departement Ruimtelijke ordening, Woonbeleid en Onroerend erfgoed, De Scheepvaart NV, Toerisme Vlaanderen, Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Landmaatschappij en Waterwegen en Zeekanaal NV.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
Als administratie bevoegd voor de materie stond het ANB in voor het voorbereiden van de rapporten, het voeren van de overlegprocessen, het voorbereiden van de dossiers voor de minister en regering en het voeren van het secretariaat van de overleggroep en de projectgroep. Kortom, de uitvoering en operationele aansturing van het IHD-proces.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)
Als Vlaamse wetenschappelijke instelling met natuur en bos als werkterrein stond het INBO in voor de inbreng van wetenschappelijke kennis en informatie in de rapporten en het overleg. Bovendien verzorgt het INBO de officiële evaluatie van de staat van instandhouding van de Europees te beschermen habitattypes en soorten.
De Wetenschappelijke Begeleidingscommissie (WBC)
In uitvoering van het advies van de Minaraad en SALV is er een Wetenschappelijke Begeleidingscommissie (WBC) opgezet. Dit is een werkgroep van ecologisch onderlegde experts van de verschillende belangengroepen. Deze werkgroep beoordeelt de wetenschappelijke merites van een S-IHD-rapport. Ze concentreren zich daarbij vooral op de correcte toepassing van de bestaande instrumenten en de gebruikte data.
Als Vlaams minister voor Natuurbehoud stonden Hilde Crevits (2007 - 2009) en Joke Schauvliege (vanaf 2009) en hun kabinet in voor de strategische aansturing van het globale proces. Het kabinet was vertegenwoordigd in de Vlaamse overleggroep en zat als neutrale speler de Wetenschappelijke Begeleidingscommissie voor.
Zoals bepaald door de regelgeving is de Vlaamse Regering verantwoordelijk voor de goedkeuring van de natuurdoelen. Dat impliceert dat zij de knopen (de discussiepunten) doorhakt die overbleven na het overlegproces.
Natuur en Bos maakt enkel gebruik van functionele cookies op deze website. Lees onze privacyverklaring en ontdek ons cookiebeleid.