Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

‘s Herenbos, eeuwenoud maar springlevend!

Oud bos met bijzondere natuurwaarden 

In 1997 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos het ’s Herenbos (100 ha) in Malle. De oudste vermeldingen van het ‘s Herenbos dateren van 1602 en ook op de Ferrariskaart van 1778 kan je het bos terug vinden. Oude bossen zijn doorgaans ecologisch erg waardevol, zo ook ‘s Herenbos. Het bos maakt deel uit van het Europees natuurnetwerk als “habitatrichtlijngebied”. 

Beperkt beheer in een bosreservaat 

Het oude bos met zijn bijzondere natuurwaarden kwam al snel in aanmerking als “bosreservaat”. Dat wil zeggen dat grote delen van het bos geen beheer meer krijgen. Bij de opmaak van het beheerplan werden alle belangen zorgvuldig afgetoetst en gewogen. Zo zijn er ook belangrijke cultuurhistorische elementen in het bos. Uiteindelijk kwam er een goedgekeurd beheerplan en zijn een aantal inrichtingsmaatregelen uitgevoerd zoals het verwijderen van de rhododendron en Amerikaanse vogelkers en het deels verwijderen van sparren, Corsicaanse dennen en Amerikaanse eiken. Na deze ingrepen gaat het bos grotendeels zijn eigen gang en wordt er niet meer ingegrepen. De open plekken met heide en bloemrijke graslanden krijgen een aangepast beheer. 

’s Herenbos zorgt voor een hoge biodiversiteit 

In 1999 voerde vogelkenner Paul Decnodder een nauwgezette broedvogelinventarisatie uit, nog voor de inrichtingswerken. In 2022, bijna 25 jaar later, deed studiebureau Anser een nieuwe broedvogelinventarisatie. In 1999 telde Paul Decnodder 45 broedvogels. Drie broedvogels zijn ondertussen verdwenen: de fluiter, de matkop(mees) en de zomertortel. Die volgen daarmee helemaal de trend zoals in de rest van West-Europa. Met de inventarisatie in 2022 is het aantal broedvogels gegroeid tot 48 soorten. Nieuwkomers zijn appelvink, goudvink, middelste bonte specht, nachtzwaluw en vuurgoudhaan. Die soorten, met uitzondering van nachtzwaluw profiteren van het onbeheerde ouder wordende bos. Een aantal zeldzamere soorten zoals nachtzwaluw, boomleeuwerik en boompieper zijn aanwezig dankzij het heide- en graslandbeheer en het bosrandbeheer rondom de open terreinen. Deze mix van oud bos met enkele bijzondere open terreinen zorgt voor een hoge biodiversiteit. Niet enkel vogels doen het goed, ook de boommarter als nieuwkomer en de levendbarende hagedis en hazelworm . Het bos is van grote waarde voor enkele zeldzame insectensoorten zoals de lederloopkever en de geringde spikkelspanner (nachtvlinder). De spikkelspanner komt nog maar op 2 locaties voor in Vlaanderen. Best goed nieuws dus uit het ‘s Herenbos. De vraag gaat wel zijn hoe het bos verder zal evolueren onder invloed van de klimaatverandering. We volgen het alvast verder op.