Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Nieuwe uitkijktoren in Duinbossen van De Haan

15-01-2022

Extra natuurbeleving

Een bijna verborgen duinenpaadje gidst je vanaf de Koninklijke Baan naar het hoger gelegen platform. Je krijgt er gratis en voor niets een 360° breed scala aan prikkels, terwijl je op een bankje de tijd kan laten voorbijglijden. Aan de ene kant aanschouw je de zee in al haar humeuren. Kom er tijdens de trekperiode visdiefjes en sternen bewonderen of wie weet spot je wel een bruinvis. Bij mooi weer zie je heel ver weg de statige windmolens op de indrukwekkende Thorntonbank.

Aan de andere kant heb je een mooi uitzicht op de grote variatie in de Duinbossen. Open plekken met mosduinen, een duinpanne met botanische pareltjes, duingraslanden, duinstruweel en duinbos. De mooie, oude watertoren torent er hoog bovenuit. Draai verder rond en je krijgt de polders aan je voeten. Bij helder weer zie je zelfs de torens van Brugge en Lissewege. Geniet tijdens de winter van de vluchten kolganzen en kleine rietganzen. Samen met de andere eenden en ganzen vormen ze soms een groep van wel meer dan honderdduizend watervogels. Adembenemend.

Burgmeester Wilfried Vandaele: “Met het uitkijkplatform wordt maximaal ingezet op het verhogen van de belevingswaarde van de wandelaars en voorbijgangers. Samen met Natuur en Bos plaatste het gemeentebestuur op het uitkijkpunt daarom ook enkele infopanelen met informatie over wat er allemaal te zien is in de omgeving.”

Ook schepen voor groenbeleid en leefmilieu, Mathieu Delbarge, is tevreden: “Dit stukje van de duinen vormde nog een missing link voor de wandelaars. Dankzij het nieuwe wandelpad kunnen ze nu een mooie doorsteek maken van de Congodreef naar het bos van Wenduine, en hoeven ze niet meer langs de drukke baan te wandelen.”

Europese topnatuur

De Duinbossen zijn een parel aan onze kust. Het behoort tot het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden in Europa. Natuur en Bos streeft naar een structuurrijk en meer natuurlijk bos met veel open plekken, mosduin, duingrasland met duinpannes en een gevarieerd duinstruweel, zodat de waardevolle biodiversiteit verder kan ontwikkelen.

Op 20 oktober 2021 werd het nieuwe beheerplan voor dit unieke duingebied aan de kust goedgekeurd door minister Zuhal Demir. De komende jaren zal Natuur en Bos, samen met de gemeente De Haan en afdeling Kust dan ook werk maken om dit gebied nog beter in te richten zodat de natuurwaarden nog stijgen en er voor de recreant nog meer te beleven valt.

‘We zoeken steeds het evenwicht tussen natuurbescherming en natuurbeleving. Deze plek leent zich zonder twijfel voor natuurbeleving, op een manier waarop de natuur er weinig hinder van ondervindt. Plekken als deze om tot rust te komen blijven nodig en inspirerend. Ik ben dan ook blij dat we aan de kust deze prachtige nieuwe oase van rust hebben kunnen realiseren,’ aldus Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir.