Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Europa beloont inspanningen voor Vlaamse topnatuur

01-10-2015

11,4 miljoen euro. Zoveel maakt de Europese Commissie vrij  om het programma van Natura 2000 de komende zes jaar in België mee te ondersteunen. Dit Europees natuurnetwerk wil de toekomst verzekeren van honderden bedreigde dieren en planten. Het  Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) diende samen met de Waalse regio en de federale overheid een dossier in bij het Europese LIFE-programma ‘integrated project’. Bijna de helft van het bedrag gaat naar Vlaanderen. Deze financiële steun is een belangrijke stimulans om de Europese natuurdoelen te halen en dus stappen vooruit te zetten op het terrein. (Foto: Tom Linster)

Voordelen voor natuur en mens
Met Natura 2000 wil Europa de achteruitgang van de natuur een halt toe roepen. Het wil over heel Europa de nodige ruimte bieden aan verschillende planten- en diersoorten, en de gebieden waarin ze leven. En die natuur levert ook voordelen op voor de mens: zuiver water, ruimte voor recreatie, een gezonde bodem, frisse lucht.

Extra Europese stimulans zorgt voor vooruitgang op terrein
Europa geeft geld aan strategische projecten die op grote schaal acties op touw zetten die het milieu verbeteren. De voorstellen moeten uitgaan van een bestaande milieustrategie. Het Natura 2000-projectvoorstel dat het Agentschap voor Natuur en Bos samen met de Waalse regio en de federale overheid indiende, past volgens de Europese Commissie perfect in dit plaatje. Het totale projectbudget is geraamd op 19 miljoen euro waarvan de Europese Commissie 60 procent bijdraagt, zijnde 11,4 miljoen euro. Het project start op 1 december 2015 en duurt ruim zes jaar.   

Concrete resultaten

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal de financiële steun in de eerste plaats gebruiken om vooruitgang te boeken op het terrein. Dat gebeurt bijvoorbeeld door natuurtypes zoals graslanden en vennen te herstellen en leefgebieden voor specifieke soorten zoals vleermuizen, kamsalamanders en roerdompen te ontwikkelen. De  Europese steun biedt ook ruimte om de programmastructuur van Natura 2000 in Vlaanderen te stroomlijnen, om beheerplannen te actualiseren en soortenbeschermingsprogramma’s op te maken. Ze helpt ook aan de ontwikkeling van geo-databanken en socio-economische studies. Tot slot gaat veel aandacht uit naar communicatie.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege: “Het verheugt mij dat de Europese Commissie ons Natura 2000-projectvoorstel weerhoudt als LIFE-project waardoor we een belangrijke financiële injectie krijgen. Voor Vlaanderen is dit een belangrijk signaal dat Europa onze aanpak apprecieert om de Europese natuurdoelen te halen. Het betekent ook een extra motivatie om het Vlaamse natuurnetwerk verder vorm te geven en de samenwerking tussen de gewesten te stimuleren om zo de Europese biodiversiteit mee te beschermen. In mensentaal gezegd: we willen natuur die tegen een stootje kan en waar zowel onze natuur als de mensen beter van worden. En dankzij die financiële steun kunnen we dit sneller zichtbaar maken.”