Fysieke en mentale gezondheid

105.022 Vlaamse oppervlakte Habitatrichtlijngebieden in ha

Het is wetenschappelijk bewezen dat natuur een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van bewoners en bezoekers. Een zicht op of contact met de natuur verlaagt stressniveaus en heeft positieve effecten op depressies.

  • De nabijheid van groen stimuleert fysieke activiteiten en recreatie in openlucht met directe positieve gevolgen voor de gezondheid.
  • Het contact met de natuur verbetert de cognitieve ontwikkeling bij kinderen.
  • De nabijheid van groen vermindert het risico op overgewicht.
  • Een natuurlijke omgeving is noodzakelijk voor gezondheidstoerisme.

Dat zijn allemaal effecten bovenop de bijdrages van de beschermde habitats aan de vermindering van lucht- en geluidsvervuiling.

De Natura 2000-gebieden dragen op dit moment bij aan de gezondheid van 1,8 miljoen Vlamingen door middel van 2.100 DALY’s. DALY’s of ‘disability adjusted life years’ drukken het aantal jaren uit dat men verliest door ziekte, slechte gezondheid of vroegtijdige sterfte. De winst op vlak van gezondheid vertaalt zich ook in voordelen voor de rest van de maatschappij in de vorm van minder uitgaven in de ziekteverzekering en minder absenteïsme in de werkplaats.

De aantrekkelijkheid van de woonomgeving en recreatie en toerisme hangen hier nauw mee samen. Rust en herstel zijn namelijk belangrijke motieven voor bezoek aan groene gebieden en natuur. Recreatie betekent meer beweging met eveneens positieve gevolgen voor de gezondheid.

spelende kinderen in een bos

(c) Ludo Goossens (Vilda)