Betere luchtkwaliteit

324aantal door de Habitatrichtlijn beschermde diersoorten in Europa

Vegetatie filtert verschillende vervuilende stoffen uit de lucht. Dat is van groot belang in een streek als Vlaanderen, met een hoge graad van luchtvervuiling. De luchtvervuiling heeft namelijk gevolgen op het vlak van gezondheid. Fijn stof is de grootste boosdoener van 75% van de gezondheidsproblemen ten gevolge van luchtkwaliteit.

De bossen van de Natura 2000-gebieden in de huidige toestand filteren elk jaar 4.000 tot 8.000 ton fijn stof uit de lucht. Door het uitvoeren van de natuurdoelen zal binnen Natura 2000 zelf 78 tot 150 ton fijn stof minder worden verwijderd door de omzetting van naaldbos naar loofbos. Maar de natuurdoelen voorzien ook bosuitbreiding buiten de Natura 2000-gebieden, en die zorgen wel voor een positief effect op de luchtkwaliteit.

De grootte van de filtering hangt af van het type vegetatie, het type vervuiling, de locatie en de configuratie van de vegetatie. Bomen zijn zeer goed in het filteren. Over het algemeen neemt de bijdrage af van bomen over struiken en kruiden tot gras. De uitbreiding van bossen en struwelen is dus een belangrijk aandachtspunt voor Natura 2000.

Balderkroon van een beuk in het Muziekbos (c) L.A.M.P.