U bent hier
Waarschuwingsbericht
Bescherming tegen klimaatsverandering
Minder CO2 door meer biomassa
Planten gebruiken CO2 uit het milieu om te groeien, dus om biomassa op te bouwen. Die CO2 wordt (tijdelijk) uit omloop gehaald en draagt daardoor niet meer bij tot de opwarming van de aarde. Op die manier beschermt de natuur de aarde tegen klimaatsverandering.
Elk type natuur slaat koolstof op, maar bossen met hun grote en langlevende bomen zijn natuurlijk het belangrijkste. Bosuitbreiding is een van de prioriteiten van het beleid. Op dit moment slaat het Natura 2000-netwerk 155.000 ton koolstof op in zijn biomassa. Het uitvoeren van de strategische prioriteiten zal ongeveer 5.000 ton extra opgeslagen koolstof betekenen.
Minder CO2 in de lucht, meer in de bodem
Koolstof wordt ook opgeslagen in de bodem door het vastleggen van het materiaal van dode planten in de bodem, waar het zeer lang bewaard kan blijven. Hoe meer CO2 opgeslagen wordt in de bodem, hoe minder CO2 bijdraagt aan de klimaatsopwarming.
Bodems in natuurlijke ecosystemen hebben over het algemeen hogere koolstofvoorraden dan bodems onder intensief landgebruik. Een bodem van een bos of van een permanent grasland bevat meer CO2 dan een akker of een tijdelijk grasland. Vooral moerassen en veenbodems bevatten grote hoeveelheden CO2. Bosuitbreiding, het herstel en de uitbreiding van moerassen en veenbodems behoren tot de prioriteiten van het netwerk.
Op dit moment slaat het Natura 2000-netwerk 34,2 miljoen ton koolstof op in de bodem. Het uitvoeren van de strategische prioriteiten zal ongeveer 1,4 miljoen ton extra opgeslagen koolstof betekenen.
(c) Marc De Vos
Natuur en Bos maakt enkel gebruik van functionele cookies op deze website. Lees onze privacyverklaring en ontdek ons cookiebeleid.