Grensparkchallenge bruine kiekendief geslaagd
Elf Vlaamse en Nederlandse landbouwers zorgen in de grensstreek samen voor 150.000m2 nieuw voedselgebied voor de bruine kiekendief. Een demo-project in het Nederlandse Terhole droeg de laatste 32.000 m2 bij om de eerste uitdaging te laten slagen. Met tien concrete uitdagingen in de Grensparkchallenge wil het Interregproject ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ de weg vrijmaken voor een echte grensparkentiteit.
De bruine kiekendief kan in de grensregio wel wat hulp gebruiken. De roofvogel bouwt zijn nest het liefst in het riet of in het graan op het land en wil zijn jongen grootbrengen in een rustige omgeving. Dergelijk leefgebied wordt helaas steeds schaarser in West-Europa. Bovendien vindt hij in onze dichtbevolkte streken nauwelijks nog muizen of kleine vogels om zijn buik te vullen. Gelukkig komen onze Vlaamse en Nederlandse landbouwers tot zijn redding. Met kiekendiefvriendelijke teelten, zoals klaver, luzerne en spelt trekken ze muizen aan, die op hun beurt bruine kiekendieven aantrekken. Bovendien profiteren de landbouwers zelf ook van deze gewassen, want hun vee lust het graag. Dus goed voor de natuur én goed voor de koeien.
Maar hier stopt het niet. Op 22 februari nodigden de projectpartners van het ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ Vlaamse en Nederlandse landbouwers uit om ideeën en ervaringen uit te wisselen met streekgenoten rond agrarisch natuurbeheer. Naast een update over hoe subsidiemaatregelen, beheersovereenkomsten en pasmunt-overeenkomsten het beste ingezet worden voor hun bedrijf, bespraken ze wie nog in het Interregproject wil stappen om het voedselgebied van de kiekendief verder uit te breiden.
Anthoni Peter fotografeerde een bruine kiekendief in volle vlucht.